Molde Metalfestival DAG 2

Info:

Sted:
Dato: Skribent:Fotograf: Bilder:
Gamle Kulturhuset, Molde
31.05.08
Kenneth Staurset Fåne
Pia Farstad Eriksen
klikk her...

Omtale:

 

Flere og mer rutinerte band sto på plakaten da dag 2 av Molde Metalfestival satt i gang.

Sodomy Club
Bandet Sodomy Club fra Kristiansund skulle få æren av å starte og med sin fengende rock`n`thrash. Dette er også et band som kunne blitt sammenlignet med Motorhead, med sin litt rølpete vokal og sitt skitne sound. Rockefoten min sto ikke stille under et par av låtene til dette bandet som spilte et helt greit sett uten noen helt ufordragelige låter. Eneste må være at balladen ”Fake showers” var litt småflau tekstmessig, men alt i alt en god performance av Sodomy Club.

Draupnir
Som navnet på Molde-bandet Draupnir kanskje tilsier så skulle vi få noe norrøn mytologi denne kvelden. Blackmetalen Draupnir spilte begynte vel egentlig ganske dårlig syns jeg. Når basstromma ikke henger på i takta så begynner man å lure på om det skal være slik eller ikke. Uansett så hever bandet seg utover i settet og sistelåta ”Arise”, som visstnok skulle være ny, viser bandet at de har en låt som det ikke bare er hamring på instrumentene på. ”Arise” ble min favoritt fra Draupnir denne kvelden.

The Sickening
Enda et band fra Kristiansund var klare for å riste hodene til folk i salen. The Sickening har jeg sett før, den gang på Kafè Larssen i Trondheim og denne gangen så ut til å bli like hyggelig som den gang. Bandet hadde for anledningen med en gjestebassist, Hans fra bandet Violated, fordi den originale bassisten drev med studier i Polen. Bandet leverer godt på scena og det er alltid like morsomt å høre de festlige 2 sekunders-coverversjonene de gjør hver gang. Denne gangen var det ”Don`t cry for me Argentina” og Elton Johns ”Candle in the wind”. Ellers har bandet utrolig bra lyd, kanskje en av de med best lyd av alle bandene på festivalen. Olve fra Slagmark og Sodomy Club har før pleid å dukke opp som gjestevokalist på en Cannibal Corpse-låt, denne gangen uten unntak til full jubel fra publikum. Dødsmetallen til The Sickening begynner å falle mer og mer i smak, jo mer jeg hører på det.

Harvest Aflame
Hvor ble det av publikum spurte jeg meg selv når Harvest Aflame fra Flekkefjord startet sitt sett. Hadde The Sickening laget gryterett av dem eller var ikke Harvest Aflame attraktive nok for dem. Jeg og fotografen var blant få andre som var i salen da introen startet og det hele var litt komisk, men litt flaut for bandets del. Heldigvis kom publikum til da bandet begynte å spille og det så ut til at de satte pris på det Harvest Aflame gjorde. Med sin hardcore-metal imponerer bandet både meg og publikum med fengende riff og heftige rytmer. Jeg noterer meg Sepultura, siden de ligner litt på de. Festivalens første skikkelige moshpit blir også startet av vokalisten til Harvest Aflame og hele seansen ble ganske livlig. En cover av Hatebreed-låta ”I will be heard” ble også spilt.

Krakow
Så var det dags for min favoritt fra festivalen i fjor, nemlig Krakow. Egentlig skulle Ørkenkjøtt fra Notodden spille, men bandet var litt forsinket slik at de fikk byttet spilletid med Krakow. Bandet fra Bergen imponerte hvertfall meg i fjor med sin stoner-metal og jeg håpte på en lik affære også i år. Den store forskjellen fra i fjor er at bandet hadde nesten bare med seg nye låter og mange av disse hadde jeg ikke hørt før. Eneste låta fra Ep`n fra i fjor var ”Lost Soul” som åpnet konserten. Jeg skulle kanskje ønsket meg flere fra den, men mye av det nye var utrolig bra det også. De leverer sin metall med stil, men de er kanskje litt uheldige denne kvelden da gitaristene røyk 3 strenger og et par låter ble ikke like helhetlig når gitaristene måtte skifte strenger osv. Publikum så hvertfall ut til å være kjempefornøyd med det Krakow leverte og jeg må si jeg var fornøyd selv også. Krakow er veldig allsidig syns jeg, fra å være seigt og jævlig tungt til å være raskt og kaotisk. Jeg fikk også til et intervju med Renè Misje (vokal, gitar) og Kjartan Grønnhaug (gitar) som vi kommer til å publisere på et senere tidspunkt.

Ørkenkjøtt
Jeg blir alltid imponert over instrumenter man sjelden ser i virkeligheten på ei scene. Denne gangen var det 6-strengerbassen til bassisten i Ørkenkjøtt som imponerte meg. Bandet Ørkenkjøtt kommer som sagt tidligere fra Notodden og skulle spille dødsmetall ispedd litt eksperimentell progressivitet. Band med gode melodier, engasjement på scenen, eget sound og en god vokalist gjør at jeg liker tilværelsen av det å være på konsert. De skapte bra liv blant publikum og jeg tror bandet fikk noen nye fans denne kvelden. Ørkenkjøtt hadde også veldig bra lyd av de som spilte på dag 2. Om jeg skal spå med min magiske fantasikrystallkule så tror jeg Ørkenkjøtt er et band som kan nå langt.

Irr
Det begynner å bli en vane å se Irr på konsert for min del. Jeg har sett dem 3 ganger i Trondheim, men faktisk aldri fått sett dem live i hjembyen Molde. Alle gangene jeg har sett de har de ikke vært dårlige til å vise arrangement, heller ikke denne gangen. Jeg vil kanskje gå så langt å si at dette var den beste performancen de har gjort så lenge jeg har sett dem. Bandet gir alt, publikum er engasjerte, musikken låter bra (med unntak av litt feedback nå og da) og jeg kan se at Irr leverer også denne gangen. Teknisk variert dødsmetall slik Irr spiller ønsker jeg at alle skal få med seg, og om du får muligheten til å se dem live så ikke gjør den tabben mange gjorde på Molde Metalfestival, nemlig å sitte hjemme. Selvom Irr er godt kjent i Molde så syns jeg lokalbefolkningen bør støtte opp om Moldes beste band.

Pantheon I
Forrige skive med Pantheon I, ”The wanderer and his shadow”, fikk gode kritikker fra vår anmelder Marius Kristiansen og ble kronet med 7/10. Utifra denne anmeldelsen gledet jeg meg til å høre bandet for første gang, og gleden ble langvarig. Jeg er ingen erfaren black metal-fan eller noe sånt, men jeg vet når noe er bra og Pantheon I er noe av det tøffeste jeg har sett live innenfor sjangeren black metal. Mange symfoniske black metal band har ofte symfoni på synth/keyboard, men Pantheon I hadde med seg egen celloist som også forsåvidt var festivalens eneste kvinnelige artist. Musikken som Pantheon I er helt klart bygd opp under stemning. Det er ikke overbruk av symfoni som man kan finne hos Dimmu Borgir, men akkurat passe bra bruk at det passer utrolig godt til den ekstreme black metallen som ble spilt. Låtene er ikke for avanserte og heller ikke for lettgripelige og gir en ganske grei utfordring til lytteren. Det som ble spilt ble hovedsakelig tatt fra den nyeste skiva, men også gamlere snaks fra førsteskiva ble tatt fram. Det ble også spilt ei sjelden låt de sjelden spiller,  ”Enter the Pantheon” fra demoen DEMO MMIII. Igjen så syns jeg publikum faller i fra og jeg kunne telle bare ca. 35 stykker midt under konserten.

 

Jeg kan på mange måter se hva som gikk bra og hva som gikk dårlig med Molde Metalfestival. Vi kan ta det dårlige først, og det er helt klart publikum. Hvor det ble av publikum vet ikke jeg, men siden dette var en rusfri aften så tror jeg kanskje det var hovedgrunnen til at mange valgte å være hjemme, om det er en god eller mindre god grunn kan være opp til hver enkelt å bestemme. Jeg mener hvertfall at om du er glad i metal bør en støtte opp på en slik festival. Når så mange gode band kommer for å spille så er det bare patetisk å sitte hjemme. Det er mulig at festivalen ble plassert litt ulagelig til, da mange på universitet og høyskole har eksamen i disse tider og slikt, men det finnes de som ikke har det og som er glad i metall, som jeg helst vil se dukke opp på neste Molde Metalfestival.

Så til det som gikk bra. Full applaus til arrangørene bak Molde Metalfestival for å få så mange bra band til Molde. At festivalen har utvidet fra 7 til 15 band ser jeg med positive øyne og jeg tror også de fremmøtte satte pris på alle bandene som spilte. Jeg hadde nok aldri trodd etter fjorårets festival at bandantallet skulle øke så drastisk etter kun ett år på baken, men det gjorde det altså. Jeg er meget fornøyd med utvalget av band som fikk spille. Vi får håpe det blir festival neste år også!