Intervju med Paul Di`Anno:

Intervju: Paul Di`Anno

Journalist: Kenneth Staurset Fåne
Fotograf: Pia Farstad Eriksen

De fleste som vet litt om Iron Maiden, vet at Paul Di`Anno var vokalist på de to første skivene, ”Iron Maiden” og ”Killers”. Hva hadde egentlig Paul Di`Anno vært uten å ha vært med der egentlig? Jeg tok en prat med denne legenden etter konserten han hadde på Rosendal i Trondheim for å høre litt om hva han syntes om konserten og mye annet rart.

 
Icon Music Mag:  Hva synes du om konserten Paul Di`Anno?

Paul Dianno: "Veldig merkelig egentlig. Jeg har ikke hatt så dårlig stemme på lenge og jeg må si en ting om Norge, det er så jævla kaldt her at jeg mister snart stemmen på grunn av forkjølelsen jeg har dratt på meg. Men selvom stemmen min er helt ødelagt, så gjør jeg en grei konsert og jeg synes det alltid er artig å spille her i Trondheim.”

 

IMM: Du var her i 2005 også, hvordan var denne konserten i forhold til den?

PD: ”Denne konserten her var garantert bedre og vi har et ti ganger bedre band nå enn da. Vi har hatt noen få problemer ute på veien, men ellers har det godt ganske bra. Vi klikker ganske godt sammen og vi har det morro. ”

 

IMM: For du har jo en del band, hvordan er det å skifte fra band til band hele tiden?

PD: ”Jeg har vel totalt 28 band og vi øver inn materiale vi skal spille på turnè og det funker veldig bra. Det blir enklere å spille for publikum og jeg er den som blir veldig lei om jeg skulle vært i et band over lengre tid. Det blir for kjedelig.”

 

IMM: Å si at Paul Di`Anno er en lat fyr må være å si at Elvis hadde vinger. Med ca. 300 konserter hvert år så kan man lett forstå at han er sliten, men han har alt under kontroll, vet hvor han skal og han vet alltid hva han skal framover.

PD: ”Etter at jeg er ferdig her i dag så skal jeg tilbake til hotellet. Der tar jeg med bagasjen min og drar til flyplassen for å ta flyet til London i morra tidlig. Der skal jeg møte min manager for å gjøre noe kjedelig papirarbeid før jeg igjen tar flyet videre. Så lander jeg i Buenos Aires i Argentina på mandag. Der skal jeg få besøk av mine to døtre som skal komme på besøk til sin pappa for et par uker. I tillegg skal jeg spille konserter i Argentina, Peru, Uruguay, Paraguay, Chile og så skal jeg hjem til Brasil der jeg bor og levere fra meg ungene til moren deres. Skal i tillegg spille konsert og jeg har ikke spilt der på to år, så det skal bli gøy. Etter det så skal jeg til Sveits, Tyskland og Finland før jeg avslutter turneen i Hellas i sommer. Jeg skal også spille på noen festivaler rundt omkring før jeg vender tilbake til Brasil for å spille i midt All-Star band (med medlemmer av Sepultura) til inntekt for veledighetsorganisasjoner. Etter hvert i oktober-november vil jeg dra på ny turnè, denne gangen som vokalist for Sepultura. Og i tillegg til dette vil jeg begynne på min nye plate, der jeg allerede er ferdig med fem låter.

 
IMM: Det ser ut som at du har alt under kontroll...

PD: ”Det er ikke problemet. Problemet er om jeg er i live etter å ha gjort alt jeg skal gjøre. Jeg sliter enda med mitt ødelagte kne som jeg klarte å ødelegge i Finland, de får ikke fikset det heller.”

 
IMM: Er du lei av Iron Maiden- spørsmål?

PD: ”Jepp....  kjør på!”

 

IMM: Hvilken av Iron Maiden-skivene du er vokalist på liker du best?

PD: ”Helt enkelt Iron Maiden, fordi den har de beste låtene, noe som Killers mangler. Men produksjonen på Iron Maiden er helt ræva, men sett bort i fra det så er Iron Maiden mye bedre enn Killers. Det var noe spesielt ved førsteskiva fordi man fortsatt hadde det punka soundet. På Killers er dette mer eller mindre borte i forhold”

 
IMM: Så du er mer glad i punk?

PD: ”Det har alltid vært punk og hardcore for meg altså”

 

IMM: Ramones er blandt dine favoritter har jeg hørt...

PD: ”Absolutt Ramones, men også UK Subs og Black Flag. Jeg liker også hardcore som for eksempel Sepultura og System of a down.”

 
IMM: Du har vært med i flere band etter Iron Maiden, nevnes kan Battlezone, Killers, Di`Anno og et prosjekt kalt Gogmagog.

PD: ”Jaja, la meg for en gangs skyld få sagt dette rett. Di`Anno var et soloalbum som jeg ville lage rett etter at jeg slutta i Iron Maiden. Jeg ville gjøre noe litt annerledes enn Iron Maiden fordi jeg ville ikke gjøre noe som var likt det. Så vi gjorde denne soloskiva og jeg skrev alle låtene på albumet. Albumet ble godt tatt imot i Japan. Battlezone og Killers er samme band, vi bare skiftet navn på grunn av plateselskapproblemer og vi kunne ikke komme på noe bedre navn enn Killers. Men Gogmagog (fucking project) var dumt og veldig dårlig fordi vi skrev aldri noe selv. De (red. plateselskapet) skrev all musikken til denne supergruppen. Jeg erstattet David Coverdale fordi hadde alle disse gamle folka først, men produsenten Jonathan King likte det ikke. Uansett så var det enkelt å erstatte Coverdale, haha! Yannick Gers erstattet... jeg husker ikke helt hvem han erstattet.. Neil Murray erstattet John Entwistle fra The Who og Clive (red. Burr) erstattet Cozy Powell. Men som sagt så kunne vi ikke skrive noe selv og alt var produsentenes materiale. Vi syntes det de skrev var dårlig. ”

IMM: Så det ble bare med den singelen...

PD: ”Ja, vi sluttet fordi vi ville ikke holde på med den drittmusikken der, og vi kunne jo ikke skrive noe som helst. ”

 
IMM: I 2000 kom albumet Nomad ut, hvorfor ble denne gitt ut på nytt bare seks år senere under et annet navn?

PD: ”Det var fordi den ikke ble gitt ut i så mange land i Europa og vi ga den ut igjen på nytt med bonusmateriale blant annet en coverlåt av Megadeth`s Symphony of Destruction. Etter re-releasen bestemte vi oss for å begynne å tenke på neste plate. Jeg har laget 5 låter som høres jævlig bra ut og soundet er industrielt og dere vil få høre en helt ny versjon av Iron Maiden-låta ”Running Free”. Du vil ikke en gang kjenne igjen låta. Its so fucking heavy, its unbelievable! En anna låt som jeg har valgt å kalle ”Black Boots” handler om krigen i Irak.”

 
IMM: Du har vært med på en del tribute-cder, har du noen favorittlåt som du har sunget på en av disse?

PD: ”Egentlig, så har jeg bare gjort disse for å hjelpe min manager. Det er morro for meg for jeg får prøvd meg på mye rart og det er derfor jeg gjør det. Jeg tror hardcore-versjonen jeg gjorde av ”Sleeping Bag” (red. av ZZ Top) er veldig morsom. En annen god en tror jeg må være en Nazareth-cover jeg gjorde en gang, låta ”Broken down angel” tror jeg det var. Det var vanskelig, men det var veldig morro. Men jeg tror den aller beste coverlåta/tributelåta jeg har gjort er ”Black Metal” av Venom. Jeg var egentlig i studio i Newcastle i forbindelse med albumet ”Menace to Society” og det hele hørtes ut som en Judas Priest-låt. Jeg sang hvertfall som Rob Halford. ”

 
IMM: Hva har vært dine høydepunkter i karrièren din uten å nevne Iron Maiden?

PD: ”Det er nesten for mange, men for å nevne en ting så må det være det enorme salget av forrige plate (red. Nomad) i Sør-Amerika. Jeg solgte mer enn jeg hadde forventet og meste av overskuddet gikk til veldedighet. ”

 
IMM: At Di`Anno er opptatt av å drive veldedighet er det ingen tvil om og han satt ganske lenge å pratet om det temaet.

PD: ”Å se at 8 millioner barn i Brasil ikke har noen som helst form for utdannelse er for meg et tankekors. Og når jeg får muligheten til å jobbe for veldedighet så gjør jeg det mer enn gjerne. Jeg er selv halvt brasiliansk og når jeg ser på kjente latino artister som Ricky Martin og Jennifer Lopez som ikke gjør en dritt for Sør-Amerika selvom de stammer derfra. De er stolte av å være latinamerikanere, men de bryr seg ikke om veldedighet.”

 
IMM: Det nærmer seg slutten og jeg måtte bare stoppe Di`Anno og alt veldedighet-praten fordi tiden begynte å renne ut. Så jeg spurte om han hadde noe å si til slutt.

 

PD: ”This country is fantastic, I love come to Norway. I do have a Norwegian girlfriend by the way. This is a very beautiful country. If it wasn`t so damned expensive, I would live here. But then you don`t need me. I got a lot of friends here. I always love to come here, all you have to do is to change the weather.”