Det finnes mange ting som ikke kan forbindes med metal. Et eksempel på dette er Ballet Deviare. Ballet Deviare er fra New York og er de eneste som driver med ballett og koreografi til metalmusikk. De er basert i New York og har hatt flere forestillinger på Broadway og jobber flittig med musikk fra kjente band som Opeth, My Dying Bride, Dark Tranquility og mange andre.

De to som startet dette, Andrew Carpenter og Laura Kowalewski sto villig opp til å svare på spørsmålene vi sendte over Atlanterhavet.


01.   Kan dere gi oss noe informasjon om hva Ballet Deviare er for noe og hva dere står for?

Vi startet opp i 2003 og vi er de første og eneste ballettselskap som er laget ut av kun ekstrem/heavy metal. Ballet Deviare jobber med sjangere som death, doom og grind metal. Dette bli demonstrert ikke bare i form av musikk, men også illustrert i koreografien og den hele filosofien til kompaniet. Blande ”eksepsjonell” kunst og ekstrem musikk sammen.

Ballet Deviare har et fundamentalt ønske om å fremme ekstrem musikk og få til en institusjon for å legimitere ekstrem musikk som en kunstform. Vi vil bryte sammen stereotypene som vanligvis knyttet til begge kunstformene og smelte dem sammen. Selskapet ønsker også å søke nye publikummere og gi dansere og koreografer et mer utvidet tilbud.

02.      Hvordan startet dere opp med å blande en ballet og ekstrem musikk?
Andrew: Før jeg møtte Laura så syntes jeg at ballet hørtes og så ekstremt kjedelig ut. Men for elleve år siden møtte jeg Laura og var med å plukke henne opp etter øvinger og fikk da et større innblikk i hva ballet egentlig var for noe. Jeg ble fasinert over den fysiske styrken balletdansere hadde, spesiellt kvinnene. Det var ”point work” (danse på tærne) som virkelig fikk meg til å innse at ballet ikke var så kjedelig og lite givende som jeg trodde. Etter å ha sett Laura gjøre ”point work” i flere timer fikk jeg se hvor mye det slet på føttene hennes. De var gjerne blodig og såre etter øving. Det var da jeg tenkte for meg selv ”Damn, this girl is though as hell!!”

Hardcore og metall har vært min største interesse helt siden 1980-tallet. Laura vokste også opp med tung musikk rundt seg og jeg tror ikke vi kunne levd med hverandre i tolv år hvis vi ikke hadde samme interesse for musikk og forestillinger. Etter hvert begynte vi å tenke på å blande disse kunstformene og hvordan vi skulle begynne. Det gikk måneder og år før vi kom på tanken å stifte et selskap som hadde med dette å gjøre, men vi bodde i en liten by 14 mil nord for New York og hadde ikke tilgang til så mange dansere. Da tok vi en avgjørelse om å flytte til New York. Om vi skulle starte et balletselskap så skulle en stor del av reportearet være etter metallmusikk, det var vår klare målsetning helt fra starten.

En dag jeg satt å lastet ned filer fra internett kom jeg over noen som hadde en videofil som het ”Entombed with the Royal Ballet - Chief Rebel Angel”, jeg lastet den ned og viste den til Laura. Senere fikk jeg vite at de hadde spilt på en svensk prisutdeling og at det var en del av en større ballet, ”Unreal Estate”. Etter å ha sett denne videoen var vi enda mer klar til å starte opp et balletselskap basert på metalmusikk.

Vi flyttet til New York og fikk startet vårt selskap. I begynnelsen ble det holdt mange auditions for å få de danserene vi ville ha.

03.   Hva synes balletdansere og metalfans om dette da? Er det to kunstformer som kanskje ikke bør blandes sammen?
Det har vært ulike meninger om vårt selskap og hva vi gjør på. Vi har de som har fulgt oss lenge og er veldig glad i det vi gjør. Det har vært mange forskjellige individer som har kommet på våre show.  De mest tradisjonelle danserne er usikre til ideen. Men vi har vært og er såpass forberedt på reaksjonene som kommer inn så vi bare fortsetter på vår ideologi om å blande to fantastiske sjangere. Det har også vært reaksjoner fra metalfans om hvorfor vi gjør dette og at dette ikke er rett å blande metal med ballett.

Andre har sagt at vi har utviklet oss veldig mye og at de elsker det vi gjør og at de ikke klarer å få musikken ut av hodene sine. Jeg må også nevne at metalfans har vært mye mer positive til det vi gjør enn dansere og andre som liker ballett. Men som sagt er dette forventet.

04.   Hvilke bands har dere laget ballett og fremført til?
Vi har fremført til musikk av Arsis, Swallow the Sun, Opeth, My Dying Bride, Jaka, Gwynbleidd, Celestiial, Dark Tranguillity og The Haunted.

05.   Så dere opptrer kun til musikk laget av andre og ikke musikk dere har laget selv?
Det er korrekt. Musikken får artistene stå for.

06.   Er det vanskeligere å lage koreografi til metalmusikk enn til ”old-fashioned” klassisk musikk?
Laura: Jeg ser etter musikk som setter sine spor i meg på en måte. Musikk som fasinerer meg til å gjøre noe bra. Det må være bevegelse i musikken slik at det blir litt avansert og vakkert å se på. Jeg leter også etter musikk som skildrer historie i en viss grad. Alt er avhengig av hvilken koreografi jeg holder på med. Jeg synes dette er gøy å jobbe med, og det kommer folk bort til meg å spør hvordan i helvete det er å lage koreografi til denne type musikk? Jeg synes ikke det er så vanskelig. Jeg må si at jeg blir like mye utfordret i den nyeste musikalske komposisjonen til Jim Malones (bandmedlem i Arsis) som i en av de mest klassiske stykkende til den kommersielle komponisten Stravinsky, mye på grunn av at man teller mange takter og at det er det som gjør det utfordrene.

07.   Kommer det mange på forestillingene deres?
Det kommer en del folk, både metalfolk og ballett-interesserte. De får se noe unikt og etter det vi har erfart så vil de fleste se mer etter endt show. Det er en blanding av publikummere som kommer, noen får å høre metal med et ballettshow, noen for å se mest på balletten og noen for å se begge deler. Jeg tror det finnes en del mennesker som er åpen for dette, men det er ikke dermed sagt at vi tror metalfansen vil gå å se ”Nøtteknekker`n” eller ballettfantaster kommer til å gå på de mest ekstreme metalkonsertene etter å ha sett oss.

08.   Hva vil en publikummer få oppleve når en går på en forestilling med dere?
De vil komme til å få se noe unikt, som de aldri før har sett. De får et show som varer i en og en halv time inkludert pause.

09.    Hvor mange jobber med Ballet Deviare?
Ballet Deviare er det 15 personer som jobber med, men selvfølgelig på oppsetninger er det mange flere.

10.   Vi i Norge er vel mest kjent for vår black metal mer enn noe annet blant metalfans ute i den vide verden. Har dere noe kjennskap til den musikksjangeren eller vet om det går ann å lage ballettkoreografi til denne musikksjangeren?
Vi har jobbet med et black metal band tidligere og det var i januar i år. Bandet heter Gwynnbleidd og vi fremførte live sammen da.

11.   Dere har satt opp en del shows i USA, men vil dere noen gang komme til Europa og kanskje til og med Norge?
 Vi vil mer enn noe annet turnere med Ballet Deviare, men vi har ingen planer om dette enda.

Takker for intervju og lykke til videre!


L87MlhO-GHM


---Om du er interessert i mer info og bilder fra forestillinger så kan du klikke på noen av linkene under---

www.balletdeviare.org
www.myspace.com/balletdeviare

 

 -Intervju gjort av Kenneth Staurset Fåne-